Liekes van vruger en naa – september 2020
Geannuleerd omwille van COVID-19
Muziekavond Haacht 21 maart 2017
Muziekavond: ‘Luister … ik hoor muziek! Vijf eeuwen muziek in Haacht’.
Goltfuslaan, Petrus Mertensweg, Beethovenweg … deze namen ken je ongetwijfeld als Haachtse straatnamen. Maar wist je dat er een muzikaal verhaal achter schuilt? En hoorde je al van Suske Muziek of danste je in je jonge jaren in het Breughels Gasthof? Haacht kende de voorbije 500 jaar heel wat muzikale hoogtepunten. Op een verrassende wijze komen ze tot leven tijdens de Nacht van de Geschiedenis, die dit jaar in het thema muziek staat.
Op een speelse manier neemt HAGOK, in coproductie met Davidsfonds Haacht onder begeleiding van Els Van Hove (Klara) je mee door vijf eeuwen muziek te Haacht, van het kasteel van Roost tot de gouden jaren in het Breughels Gasthof.
Muziekavond Haacht 30 november 2016
Muziekavond: Volksmuziek en volksverhalen ‘Mythen en liederen uit de regio’
Met 106 waren we om te luisteren naar liedjes uit de Oude Doos, gezongen in het Keerbergse dialect. We konden genieten van de zwierige accordeonklanken te voorschijn getoverd door Florent Vaes (Flor), onder vocale begeleiding van Philip Schoovaerts (Fille).
We werden teruggeworpen in de tijd en hoorden de klaagzang van een moeder, wiens zoon gesneuveld was in de Grote Oorlog. We maakten kennis met de ‘sjampetter’ die achter dieven aanzat en we hoorden vertellen van de ‘garde civique’ die een bandiet doodschoot.
Flor en Fille zongen over de armoede die toen ons land teisterde, over het verlangen naar wat welstand, over de kleinmenselijke verhoudingen, over hoe een man kwaad sprak van zijn vrouw, over hoe er met hard labeur brood op de plank kwam. De tijden ware niet mals voor de kleine man van jaar geleden.
Opmerkelijk hoe muziek de felle veranderingen in onze maatschappij kan schetsen. De welvaart en sociale migratie van na de Tweede Wereldoorlog zijn voor de huidige generaties zo vanzelfsprekend, dat het wel leek alsof de muzikale avond soms over een totaal andere wereld ging.
Er werd genoten van dit heerlijk staaltje muziek in een taal die voor vele jongere mensen bijna onaards aandoet. Het dialect heeft als voordeel dat men zich dichter bij de leefwereld van de dorpsmens van vroeger kan wanen, waardoor de inleving vlot verloopt.
Er werd een fraai stukje geschiedenis gezongen!